Sijainti

Ilomantsi sijaitsee kauniissa Itä-Suomessa keskellä ”ei mitään”. Tilaan kuuluu muutama hehtaari peltoa sekä kaksi suurta laidunaluetta. Peltoja ympäröi vielä suuret, mutta melko vaihtelevat metsät ja maastot, joten lähimpään naapuriin on monen sadan metrin, ehkä jopa kilometrien matka. Olemme kuitenkin ihan tyytyväisiä tähän sijaintiin, emme ainakaan aiheuta harmia kenellekään, kun välimatkat ovat niin pitkiä.

Ilomantsin päärakennus sijaitsee hieman rinteessä talliin nähden, joten asutus ei hirveästi häiriinny vaikka suurehko talli onkin pihassa. 1600-luvulla rakennettuun päärakennukseen kuuluu myös suurehko puutarha, josta löytyy mm. kymmenkunta vanhaa omenapuuta sekä muutama viinimarjapensas. Renkitupa sijaitsee melko lähellä päärakennusta, mutta kuitenkin hieman syrjässä, lähempänä tallia, jotta kumpikaan asutus ei sijainnista häiriinny.

Tallialue

© P&S Lerkki

Tallialueeseen sisältyy tallin lisäksi hieman toistakymmentä tilavaa tarhaa, suurehko kenttä sekä kärryvaja. Hieman kauempaa metsänreunasta löytyy myös pari laidunta, joilla hevosemme saavat viettää ansaittua kesälomaa. Tarhojen aidat ovat osa tukevasta lankusta voimakkaita oreja varten, mutta myös sähkölangalla aidattuja tarhoja löytyy. Useimmat tammat pärjäävät sähkön takana oikein hyvin. Noin puolet tarhoista on hiekkapohjaisia ja luonnollisesti toinen puoli nurmipohjaisia.

Kenttä löytyy aivan tallin nurkalta, jolloin sinne ei tarvitse kävellä pitkää matkaa. Päätimme tehdä kentän pohjan kerralla kunnolla, jotta sitä ei sitten tarvitse aina olla korjailemassa. Kentänhiekaksi valitsimme hieman harvinaisemman silkkihiekan, joka soveltuu hyvin tähän tarkoitukseen. Hiekka ei nimittäin pöllyä juuri laisinkaan, vaikka se olisi kuinka kuivaa kesähelteellä.
Kentän vierestä löytyy myös uusi maneesi. Se ei ole mikään hirmuisen iso, mutta ihan riittävä käyttötarkoituksiimme. Maneesin reunoille on rakennettu käytännölliset puomilaatikot, joihin saamme estekaluston kätevästi piiloon, kun sitä ei käytetä. Katsomo löytyy ihan maneesin päädystä, jotta joskus hamassa tulevaisuudessa saamme majoitettua sinne suuren yleisömme pienissä seurakisoissa.

Muutaman sadan metrin päässä häämöttää maastoesteradan alku. Se ei ole kovin kummoinen, mutta ajaa virkaansa ihan riittävästi. Muutenkin maastot ovat ihan mukavat, pitkiä hiekkateitä ja mutkikkaita metsäpolkuja, jotta jokaiselle löytyy mieleisensä reitti.

Talli

© P&S Lerkki

Viihtyisä talli sisältää 70 tilavaa karsinaa, 30 oreille ja 40 tammoille. Jokaisesta karsinasta löytyy uudet mukavuudet, automaattiset juomakupit, ruokakuppi ja suolakivi. Heniä varten emme käytä minkäännäöisiä verkkoja tai kaukaloita, vaan hevoset saavat syödä ne luonnollisesti permannolta. Kuivikkeena karsinoissa käytetään turvetta ja olkea tuomaan hieman valoisuutta tumman turpeen keskelle.

Tallikäytävästä tehtiin riittävän leveä, jotta se ei vahingossakaan aiheuttaisi vaaratilanteita. Karsinoiden ovet aukeavat ulospäin, koska emme saaneet liukuovia sijoitettua talliratkaisuun. Mutta ovathan nuo nyt toistaiseksi ainakin toimineet ihan kiitettävästi.
Tallin perältä löytyy myös pesukarsina, emme tulisi toimeen ilman tätä käytännöllistä keksintöä, sen verran mukavat nämä Suomen säät ja kuraiset hevosen jalat ovat. Oleskeluhuone tallityöntekijöitä ja muuta henkilökuntaa varten löytyy sitten tallin toisesta päädystä ja on jopa hieman eristyksissä tästä alueesta, mutta hyvä niin. Eipähän ainakaan hevoset häiriinny ainaisesta naurunrremakasta, joka kantautuu läpi huoneen.
© Ilomantsi 2007-2013 » Sivun alkuun
Tämä on virtuaalitalli, jokainen hevonen on siis virtuaalihevonen!