Virtuaalitalli - miten se tehdään?

Haluaisit tehdä virtuaalitallin, mutta et tiedä miten sen pystyisi tekemään? Ei hätää, nyt pääset pikaiselle "virtuaalitallin teko" -kurssille! :D

Ennen kuin varsinaisesti edes aloitetaan, kannattaa vilkaista tältä sivulta löytyviä linkkejä, saatat kaivata niitä myöhemmin ;)

Aloitus

Ihan ensin täytyy hankkia sivutilaa, jonne saat tallisi rakennettua. Tässä vaiheessa kovin moni ei ole vielä valmis käyttämään tähän harrastukseen oikeaa rahaa, joten tyydymme ilmaispalvelimeen.

Esimerkiksi www.webs.com tarjoaa meille mahdollisuuden luoda sivut ilmaiseksi.

Sivujen luonti Webs.com:illa

Etusivulta löytyy teksti:
Create your own website for FREE!

Looking to make a free website? Use our easy website builder to create a personal, group, or small business website.


Klikkaa tekstistä löytyvää ekaa linkkiä: "make a free website".

Eteesin avautuu uusi sivu, josta löytyy monta täytettävää taulukkoa.

Email Address = toimiva sähköpostiosoitteesi (tähän osoitteeseen tulee varmistusviesti, kun sivut on luotu)

Password = salasana

Your Name = oma nimesi

Birthdate = syntymäpäivä (kuukausi, päivä, vuosi)

Referral = Miten löysit Websin? (valitse vain jotain, ei se niin tarkkaa ole ;>)

Gender = sukupuoli (male = mies, female = nainen)

Siirrytään toiseen kohtaan (Set up your site). Siinä pystyt valitsemaan valmiin ulkoasun (easy-versio, ks. kohta 3) tai käyttämään omaa ulkoasuasi HTML-puolella. Opastan sinut heti vaikeamman kautta, eli HTML-puolelle. Klikkaa tekstin lopusta löytyvää linkkiä "Try using HTML-Only Mode", eteesi avautuu uusi valikko.

Kirjoita sivujesi tuleva osoite kohtaan "Site Address" (esim. pirttivaara). Sivujesi osoitteeksi tulee siis pirttivaara.hostwebs.com

Tämän alapuolella on laatikollinen epämääräisiä sanoja. Kirjoita sanat tarkasti niiden alla olevaan laatikkoon. Sen jälkeen kannattaa lukea käyttöehdot (Terms of Service), pyydä vanhemmiltasi apua, jos et ymmärrä englantia. Kun olet hyväksynyt ehdot, klikkaa rasti rutuun "I agree to the Terms of Service". Sen jälkeen klikkaa isoa vihreää palkkia "Continue to Next Step". Eteesi saattaa ilmestyä mainos ("Please take a moment to review this exclusive offer"), jonka ohitat oikeasta ylänurkasta löytyvää palkkia ("No tahnks, Continue") klikkaamalla.


Nyt päästään itse asiaan. Olet siirtynyt "Site Manager"-sivulle, täällä pystyt muokkaamaan sivujasi.

Tässä vaiheessa kannattaisi varmasti etsiä tallillesi sopiva ulkoasu.

Ulkoasu

Ulkoasun voit tehdä itse, mutta luulen että se on tässä vaiheessa vielä turhan vaikeaa taitoihisi nähden. Niimpä neuvon sinua käyttämään vapaastikopioitavia ulkoasuja. Ulkoasuja voit etsiä googlella. Suosittelen esimerkiksi Veikkalayta (oma kehu haisee :'D)

Muista lukea kopiointipaikan säännöt! Kopiointipaikasta saat kopioitua mieleisesi ulkoasun koodin ja toki mahdolliset kuvat ym.

Nyt palaamme takaisin sivujesi pariin. Sinulla on toivottavasti edelleen auki se Site manager, jossa pystyt sivujasi muokkaamaan.

Site Managerista löytyy jo valmiina yksi tiedosto index.htm eli etusivu. Aloitetaan siitä. Klikkaa tiedoston perässä olevaa kynän kuvaa (= edit). Eteesi ilmestyy sivu, jossa jo on muutamia koodeja. Näiden koodien tilalle liität kopiointipaikasta kopioimasi koodin. Koodin liitettyäsi on aika ladata kuvat. Sivun yläreunassa on rivi neliönmallisia kuvakkeita. Klikkaa 8. kuvaketta, jossa on jonkin sortin vuorimaiseman kuva :D Siitä aukeaa pop up -ikkuna. Ikkunan alareunassa on linkkipalkki "Upload a Picture", klikkaa sitä. Aukeaa uusi ikkuna "Select a file from My Computer". Klikkaa "valitse tiedosto", sieltä pääset omiin tiedostoihisi. Nyt etsit ulkoasusta tallentamasi kuvat ja avaat ne yksi kerrallaan. Ekan kuvan valittuasi klikkaa ikkunan alareunasta "Upload File", jolloin kuvan tiedostonimi ilmestyy edelliseen ikkunaan. Nyt lataat loputkin kuvat samalla tavalla.

Sen jälkeen palaat koodisivulle ja tallennat sen (= save = ensimmäinen niistä neliönmallisista kuvakkeista yläreunassa)

Nyt olet saanut etusivulle ulkoasun.

Sivujen muokkaus

Etusivun jälkeen aletaan tekemään muita sivuja. Uuden sivun saat tehtyä klikkaamalla Site Managerista löytyvää linkkiä "New page". Nimeä seuraava sivu, esim. hevoset ja klikkaa palkkia "add page". Nyt sinulla on tiedosto hevoset.htm. Hevoset-sivulle saat lisättyä ulkoasun samalla tavalla kuin etusivullekin, mutta nyt sinun ei enää tarvitse ladata ulkoasun kuvia kun ne kerran on jo ladattu. Näin voit tehdä loputkin sivut.

Sivuja saat edelleen muokattua siitä kynän kuvasta. Kannattaa toki kirjoittaa sivuille myös oma sisältönsä. Yleensä vapaastikopioitavissa ulkoasuissa on joillain tavoin merkitty, mihin kohtaan sinun kuuluu kirjoittaa tekstit, jotta ne tulevat oikeaan kohtaan. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa tarkastaa koodista myös mahdolliset linkit, vieväthän ne nyt oikeisiin osoitteisiin? Eli tässä tapauksessa osoitteet ovat index.htm ja hevoset.htm ja linkkien nimet ovat etusivu ja hevoset.

Mistä hevosille kuvia?

Suomen tekijänoikeuslaki kieltää muiden kuvien kopioinnin ja käytön internetissä ilman kuvien ottajan lupaa. Näin ollen sinun täytyy kuvata virtuaalihevosillesi kuvat itse, pyytää muilta lupia käyttää kuvia tai käyttää vapaastikopioitavia kuvia. Vapaastikopioitavia kuvia löydät jälleen kerran googlella, esimerkiksi © Vapaitakuvia. Muistathan kuitenkin tässäkin kohtaa lukea kopointipaikkojen omat säännöt!

Kuvat lataat palvelimellesi samalla tavalla, kuin ulkoasunkin kuvat. Miten sitten saat kuvan näkymään sivuillasi? Siihen löytyy yksinkertainen koodi, jonka lisäät tekstikenttään: <img src="kuva.jpg">

Muita hyödyllisiä koodeja löydät esimerkiksi täältä. Esimerkiksi rivinvaihtokoodit ja linkkikoodit ovat tarpeellisia ;)

Jäikö kysyttävää?

hevostalli.netin virtuaalifoorumilaiset auttavat sinua varmasti!